KIA Motors

KIA Motors

Evolve are providing civil and structural engineering design services on a new flagship car showroom for KIA Motors. The new development is located adjacent to the M4 and Great West Road into London. The original site housed an auctioneer’s warehouse, which has been demolished. The new lower ground floor to the building is 2m lower than the existing site and a Giken piling system has been designed to enable the reduced dig. The new building is part showroom part car park to the rear.

1

The building is framed in steel with concrete composite deck floor slabs and building is clad with curtain walling and planar glazing. To negate cold bridging between the internal and external spaces the structure is split at the junction. To facilitate the architectural proposals, several long span cantilevers are incorporated into the building to support the projecting upper storeys and their cladding.

The building has been modeled and designed using CSC Fastrak Building Designer. The analysis model was used as the basis for the Revit model, which was used to produce the production information.

The site is constrained by an existing TfL retaining wall supporting the Great West Road pavement, a Network Rail sheet pile wall retaining the site from the railway and an access ramp to the Big Yellow Self Storage building next door. As a result we have been in constant discussions with the relevant parties to ensure they are conversant with the development.